Fietsketting maar welke

Zoveel soorten fietskettingen

Alle fietsen hebben tegenwoordig een kettingaandrijving. Tegenwoordig kom je ook wel een cardanaandrijving of een aandrijving met een rubberen tandriem tegen.

Fietskettingen hebben nu allemaal een steek van 1/2″ (ca 12.7mm), dat is de hartafstand van de om de scharnierpennen gelagerde rollen. Op historische fietsen kom je nog wel andere tegen, en baanfietsen hadden nog heel lang een blokketting met een steek van 1″.

Op de foto zijn goed de verschillende kettingen te zien

  1. ‘gewone’ ketting
  2. Sachs racefietsketting
  3. Shimano ketting (text IG of UG, HG, en geknikte zijplaten)
  4. Rohloffketting SLT 99
  5. Campagnolo C9

Op de foto is goed te zien de verschillen in de breedte van de ketting. Gewone fietsen hebben meestal 1/2″ x 1/8″ (ketting links), derailleurfietsen 1/2″ x 3/32″  (rechts). Het laatste getal geeft de inwendige breedte aan. Bij racekettingen zijn er verschillen zo zijn er de 8, 9, 10 en 11 speedsystemen waarbij de ketting platen dunner worden. Zo is een 8 speed ketting 7.1mm breed en een 9 speed ca 6.8mm.

Ook de profilering van de kettingplaten, om het schakelen te verbeteren, is op deze foto bij de derailleurketting goed te zien. Bij de stadsfietsketting mogen de pennen best uitsteken, want er is toch geen voorderailleur met kooi.

Een derailleurketting is extra buigzaam in de dwarsrichting, dit wordt bereikt door een andere opbouw van de binnenschakel. Bij de raceketting zijn de binnenplaten rond de gaten doorgezet. Het rolletje van de ketting draait op dit randje (pijl), en de binnenplaat schuift en draait onafhankelijk van zijn overbuurman op de kettingpen.
Bij een gewone ketting zijn beide binnenplaten met een holle scharnierbus (zie pijl) vast verbonden. Doordat raceketting als het ware een afvoergoot tussen beide binnenplaten heeft is de ketting bovendien wat minder gevoelig voor vuil.

Een fietsketting heeft onderhoud nodig, bij voorkeur elke maand en als je veel fietst wellicht elke tocht.
Met behulp van de producten van Juice Lubes verleng je de levensduur van je ketting.